Demence se v budoucnu může týkat i vás!
Počet lidí s demencí se každoročně zvyšuje. Od roku 1990 se počet lidí trpících demencí v Česku zdvojnásobil. Překročil už 150 tisíc. Do roku 2050 by dle odhadů takových lidí v ČR mohlo být až 380 tisíc (1), což je hrozivé číslo a mohlo by se to týkat klidně i vás. Jak tomu lze předejít? Jednou z prevencí může být denní konzumace listové zeleniny.
Chcete o 11 let mladší mozek? Jezte salát.
Vědci několik let studovali téměř 1000 starších občanů a zjistili, že ti, kteří jedí každý den dostatečné množství listové zeleniny, mají až o 0,03 jednotky za rok nižší pokles mozkových funkcí než ti, kteří listovou zeleninu nejedí. Konzumace alespoň 1 porce listové zeleniny denně může být spojena s pomalejším stárnutím mozku až o 11 let. Osoby, které jedly listovou zeleninu, měly v paměťových testech a testech na přemýšlení mnohem lepší výsledky a jejich mozek byl o více než dekádu mladší než těch, kteří listovou zeleninu nejedli. (2)
😁 Vstup do kurzu zavíráme 1.11.
Letos žádné podzimní přibírání.
8 týdnů vedení, jídelníčky, videa.
Jdu do toho!
Přidáním porce listové zeleniny do vaší stravy může být jednoduchý způsob, jak podpořit zdraví mozku (profesor Martha Clare Morris)
Salát nemusí být nuda! Naučte se je připravovat…
Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i návštěva.
Může se jednat o saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.
Jak zařadit listovou zeleninu do jídelníčku
- Zeleninové saláty – zkombinujte různé druhy listových salátů (ledový, hlávkový, římský, polníček, rukola, špenát aj.), a dalších druhů zelenin (mrkev, okurka, cibule, olivy aj.), případně luštěnin a obilovin se zálivkou a vytvořte si výborný obědový salát nebo salát jako přílohu k hlavnímu chodu.
- Wrapy – zabalte vaši oblíbenou pomazánku, zeleninovou nebo luštěninovou směs do salátových listů.
- Polévky – přidejte nakrájený špenát, mangold, kadeřávek, kapustu, listy ředkví, řepy, kedlubny aj. do polévek. Můžete je rozmixovat a získat výbornou krémovou polévku.
- Posypka – nasekejte listy ředkviček, ředkví, mangold, špenát či jinou listovou zeleninu na drobno a posypte si s ní hlavní jídlo nebo polévku.
- Stir-fry – přidejte listovou zeleninu do vašeho oblíbeného receptu na stir-fry.
- Omáčky, pomazánky – rozmixujte listovou zeleninu spolu s omáčkou nebo pomazánkou.
- Omelety, placky, palačinky – jednoduše přidejte nasekanou listovou zeleninu do těstíčka na omelety, placky a palačinky.
PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫
Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →
Buďte první, kdo napíše komentář