Domů > Jak začít > Škola zdravého vaření

Jak „zdravě“ čistím připálené nádobí

Kdo nic nedělá, nic nezkazí, aneb Když se hodně vaří, občas se něco připálí… Však i mistr tesař se někdy utne.

Ale teď už dost mouder a lidové slovesnosti a pojďme se vrhnout na jednoduché, levné a rychlé odstraňování připálených nepříjemností. Bez jedovatých chemických přípravků, jak jinak. Mně se nejvíc osvědčila kombinace obyčejného octa a jedlé sody.

Hurá na Podzimní detox! 🍂
Společně přejdeme z letního lenošení na podzimní vitalitu! 💪 Provedu tě labyrintem zdravého jídelníčku. Vstup se brzy zavře, tak pojď dřív, než se proměníš v dýni! 🎃
Nechci být dýně, jdu do toho!

Povař octovou vodu

Do připáleného hrnce nebo pánve nalijte ocet a vodu, zhruba v poměru 1:10, stačí jen po dně. Nechte asi minutu převařit. Potom vylijte a zkuste vhodným nástrojem (vařečka, lžíce) nahrubo odstranit uvolněné připáleniny. Nevymývejte.

Přidej jedlou sodu

Do nevymytého hrnce/pánve nasypte jedlou sodu, soustřeďte se zejména na připálená místa. Nelekněte se, chemická reakce na sebe nenechá dlouho čekat a směs bude trochu šumět. Pokud připáleniny pořád drží, přilijte trochu vody a dejte opět na minutu převařit.

Očisti zbytky

Z mojí zkušenosti se po tomto procesu z odolných připálenin stává běžné zašpinění, které se chová jako odmočené a jde celkem snadno houbičkou vyčistit.

Jak se připálenin zbavujete vy? Co vám funguje, máte vlastní triky? Neváhejte se o ně podělit!

 

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrá je i sůl, posypu, nechám cca půl hodiny, pak vydrbu.

alicebrslicova
11. 3. 2021

Já odolné usazeniny po namočení vydrhnu nerezovou drátěnkou. Stačí trochu přitlačit. Vhodné pouze pro nerez nádobí :-).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

177
39

Chcete lepší postavu? Zkuste tento letní jídelníček

Biologické léto je tu! Co máme jíst a pít? Čemu se raději vyhnout a co v této sezóně přidat? Vylaďte jídelníček na letní, spravte si postavu do plavek a zl...
26

5 tipů, jak vybrat ten nejlepší meloun. Při každém nákupu!

Taky milujete vodní melouny? Ale který koupit? Bude lepší tento nebo raději tamten? Vybrat dobrý meloun, který je uvnitř opravdu zralý, šťavnatý a sladký, ...