Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Mák – 6 věcí, jež je dobré vědět o naší české superpotravině

Český mák je jedinečná, ale v dnešní době trochu opomíjená, potravina. Přitom se obsahem látek vyrovná kdejakým exotickým superpotravinám! Víte například, že se mák pančuje, anebo že jsme jeho největšími pěstiteli na světě a jeho vývoz převyšuje dokonce i tradiční chmel? A tušíte, jak je to s tím vápníkem v něm?

1. Mák byl tak žádaný, že se o něj vedly i války

Historie máku sahá až do neolitu. Dříve se používal kromě jídla i k ozdobě, jako platidlo či lék. Svůj význam měl mák i například v antickém Řecku. V České republice jsou nejstarší nálezy máku z pozdní doby bronzové. Byly ceněny jeho kulinářské vlastnosti, ale v této době už měli lidé také povědomí o jeho narkotických účincích. Mák byl dokonce tak žádaný, že se kvůli němu vedly i války – kvůli opiu.

Věděli jste, že…?
– ČR je největším pěstitelem potravinářského máku na světě. Na druhém místě je Turecko.
– Ročně se u nás sklidí okolo 26 tisíc tun máku.
– Na každého z nás připadá cca 430 g máku, což je největší spotřeba máku na světě.
– Mák předstihuje ve vývozu chmel.
– V posledních letech se k nám mák dováží z třetích zemí. S naším mákem se ale nedá srovnat. Důvodem je nižší cena.
– Kvůli nižší ceně se mák často pančuje – kvalitní se míchá s technickým z dovozu.

Začni dřív, než se proměníš v dýni!
😁 Vstup do kurzu zavíráme 1.11.

Letos žádné podzimní přibírání.
8 týdnů vedení, jídelníčky, videa.
Jdu do toho!

2. Mák jako potravina i droga

  • V dnešní době se téměř všechen mák v ČR pěstuje pro potravinářské účely. Jedná se o tzv. mák semenného typu, mák setý, který má nízké hladiny morfinových alkaloidů. Z 97 % se u nás pěstuje mák modrý. Méně častý, bílý mák, se pěstuje zejména pro export. Existuje ale také mák šedý nebo okrový.
  • Technický mák se pěstuje zejména v západní Evropě. Hlavním produktem je makovina (drť makovice s částí stonku), ve které je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů.

Mák do olejových barev
Věděli jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný olej z máku.

3. Mák obsahuje více vápníku než mléko, ale má nízkou vstřebatelnost

Mák patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek„Mák dodává našemu tělu vápník, kvalitní bílkoviny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a má skvělou schopnost nás zasytit. To vše, a nejenom to, můžeme říct pouze o kvalitním modrém máku,“ říká Mgr. Markéta Chýlková, vedoucí legislativního oddělení Potravinářské komory. V máku se nachází 12x více vápníku než má kravské mléko (1400 mg na 100 g), ale kvůli obsaženým šťavelanům je jeho vstřebatelnost nižší (cca o 5 %). Není tedy vhodné v rostlinné stravě spoléhat pouze na jeden zdroj vápníku, naopak se zaměřit na co nejširší spektrum jídel bohatých na vápník (brokolice, kadeřávek, tofu, mandle, sezam aj.). Vstřebávání vápníku z rostlinných zdrojů včetně máku podporuje dostatečný příjem hořčíku, dostatek vitamínu D, C, kyseliny listové, zinku a fosforu.

4. Pozor na pančování máku – vybírejte obezřetně!

Z důvodu snížení výrobních nákladů se mák často pančuje – ten náš kvalitní, se míchá s nekvalitním technickým mákem z dovozu. Největší riziko je u mletého máku.

Jak poznat kvalitní mák?

  • Kvalitní mák má příjemnou makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu.
  • Levný technický mák se liší barvou – je často rezavý, hnědý nebo šedý. Je bez vůně, chutná hořce až pálivě.

5. Mák rychle žlukne, je třeba ho správně skladovat

Mák obsahuje až 60 % oleje. Tento olej je velmi náchylný k oxidaci a žluknutí. Doporučujeme ho skladovat v uzavřené nádobě, v temnu, suchu a chladu. Nejlépe v lednici. Pokud můžete, vždy si namelte mák těsně před tím, než ho budete používat a zbylý namletý mák skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

6. Mák je naše česká superpotravina

  • srovnatelný obsah bílkovin jako libové hovězí nebo vepřové maso.
  • Má velké množství vlákniny, která zlepšuje zažívání a navozuje pocit sytosti.
  • Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu v krvi.
  • Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
  • Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).

Máte rádi mák?

V jaké podobě ho nejčastěji jíte? Jaký je váš oblíbený makový recept?

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

87 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaký, prosím, používáte mlýnek na mák? Už jsem měla dva a ani jednou jsem neměla štěstí. Moc děkuji.

A kde prosím kupujete kvalitní mák?

Ukázat další komentáře