Domů >

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticitu receptu je klíčové zachování adekvátního množství bylinek (kopr a máta), které vás dokáží přesunout ze zahrady až na řeckou pláž.

Jak připravit plněnou pečenou zeleninu na řecký způsob

  1. Deje vařit propláchnutou rýži a stáhněte ze sporáku těsně před změknutím.
  2. Nechte ji vychladnout.
  3. Z cuket, rajčat a cibule vyjměte vnitřek a vydlabaný vnitřek a také mrkev nakrájejte nadrobno.
  4. Na oleji orestujte cibuli, přidejte postupně oblíbený sirup, nakrájenou zeleninu, česnek a rajský protlak.
  5. Po orestování přidejte čerstvé bylinky, sůl a pepř a rýži. Dle potřeby lze náplň podlít vodou nebo zeleninovým vývarem.
  6. Po krátkém orestování a promíchání naplňte připravenou zeleninu risottem a skládejte je do zapékací mísy.
  7. Zbytek náplně lze dodělat v pánvi nebo přidat volně do zapékací mísy.
  8. Zeleninu ještě zakápněte olivovým olejem a osolte.
  9. Podlijte trochou vody. Pečte v troubě cca 50 min, podle typu trouby.
  10. Na 1. polovinu pečení doporučuji mít zeleninu zakrytou. Těsně před dopečením můžete přidat veganský sýr.
  11. Z rajčat a paprik lze pak individuálně na talíři odstranit slupka.

Praktické

  • Můžete využít zbytek rýže z předchozího vaření.
  • Množství rýže volte dle toho, jakou chcete mít náplň –  zda více zeleninovou nebo spíš rýžovou.
  • Pokud máte velké papriky, lze seříznout jejich špičku, aby v pekáčku dobře stály.
  • Nebojte se hrsti čerstvých bylinek jako je kopr, máta a petržel. Přidat samozřejmě můžete i nať mrkve apod.
  • Lilkovité zeleniny používáme jen v sezóně a jen pokud nemáme vážné zdravotní problémy.
  • Tento recept někdy přijde vhod jen klasické risotto, kterému v tomto dochucení koprem a mátou říkám řecké. Takové už nebudeme zapékat v troubě, ale ponecháme ho delší dobu na pánvi dodělat.

Hurá na Podzimní detox! 🍂
Společně přejdeme z letního lenošení na podzimní vitalitu! 💪 Provedu tě labyrintem zdravého jídelníčku. Vstup se brzy zavře, tak pojď dřív, než se proměníš v dýni! 🎃
Nechci být dýně, jdu do toho!

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

60 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

99
125

Adzuki brownie koláček: Fazolové brownies jinak

Výborná varianta známého dezertu, tentokrát z adzuki fazolí, které v něm ani nepoznáte. Je krásně mazlavý, s plnou chutí čokolády. Potěší i klasicky se str...

Podzimní strozzapreti s tempehem

Podzim nás vždy obdaruje krásnými barvami. Tak proč si ty barvy a chutě nepřipravit na náš talíř? Oko bude mít radost a chuťové pohárky ještě větší.

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
34
7

Dýňová hořčice

Pikantní dýňová hořčice skvěle ladí například s pečenou zeleninou, tofu, seitanem nebo tempehem, rostlinnými párečky, karbanátky či rostlinnou sekanou. Můž...

Nastartujte svůj cirkadiánní rytmus

Jste nervózní či unavení? Špatně spíte? Necítíte se v pohodě? Nedaří se vám zhubnout? Možná stačí mít jen pod kontrolou váš cirkadiánní rytmus.