Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžová kaše se lněným semínkem a zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rýže a lněné semínko je osvědčená kombinace. A kaše z těchto dvou ingrediencí je také výtečná. K tomu kopec restované zeleniny a máte rychlou a sytou snídani.

Ingredience
pro 4 porce rýžová kaše:
  • 1 hrnek rýže
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 2 lžíce lněného semínka
restovaná zelenina:
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • sůl
  • 3 lžíce oleje
  • jarní cibulka na ozdobu

Po zimě jsem se cítila unavená, bez energie a potřebovala jsem shodit kila nastřádaná za poslední roky. Cítila jsem, ...

Jak připravit kaši z rýže se zeleninou

  1. Rýži a lněné semínko propereme společně ve studené vodě a vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Nemícháme! Když přijde k varu, osolíme a ztlumíme plamen. Necháme na mírném ohni vařit 30 až 40 minut. Pokud je vody málo přidáme trochu vařící.
  2. Tyčkovým mixérem rozmixujeme na kaši, nemusí být hladká, semínka mohou být některá vcelku.
  3. Než se nám uvaří rýže, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev a celer nastrouháme na hrubém struhadle.
  4. Do hrnce nebo na pánev dáme olej, ohřejeme ho a přidáme cibuli, mrkev a celer.
  5. Osolíme a restujeme asi 10 minut, je potřeba zeleninu občas zamíchat.

Praktické

  • Pokud si připravujeme kaši na snídani, je potřeba počítat s časovou rezervou. Můžete také dát rozvařit zbylou rýži z předchozího dne tak, že přidáte trochu vody a několik minut povaříte a rýži pak rozmixujete na kaši.

Kombinujeme

  • Na snídani je ideální kombinovat kaši s tepelně upravenou zeleninou. Doporučujeme přidat lžící kvašené zeleniny. Kaši můžeme posypat praženými semínky.
  • Kdo potřebuje připravit kompletní talíř například na bohatší snídani nebo na večeři, protože v práci nemá dobrý oběd, doplní ještě bílkoviny v podobě luštěnin. Můžeme na talíř dát porci čočky, fazolí, hrachu atd. nebo je můžeme vmíchat k zelenině a houbám do woku. Nemáme-li nic namočeného nebo uvařeného, sáhneme po tofu či tempehu.

Obměna

  • Rýži můžeme zkombinovat s jakoukoli další obilovinou, naše nejoblíbenější jsou jáhly nebo pohanka. Jáhly a pohanka mají zahřívající charakter, takže jsou vhodné v chladnějších dnech. V létě je kombinujeme nejčastějí s kukuřicí (krupice nebo polenta).
  • Lněné semínko můžeme nahradit slunečnicovým nebo dýňovým.

Děti

  • Rýže je bezlepková a lehce stravitelná, takže ji můžeme podávat mezi prvními příkrmy, kdy z receptu vynecháme sůl a můžeme zvýšit poměr vody, aby byla kašička opravdu kašovitá.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
23. 1. 2023

Výživná sobotní ranní kaše se před zimním plaváním bude hodit 🙂

Veronika
29. 4. 2021

Dobrý den, moje reakce bude jiná oproti ostatním. Na snídaňové kaše jsme čerstvě přešli, nikdy jsme kaším moc neholdovali. Nové je pro nás i to, že jedeme bez lepku a mléčné bílkoviny. Tento recept jsem dnes ráno vyzkoušela poprvé hlavně z toho důvodu, že všechny ingredience máme rádi, restovaná zelenina nám chutná a dělávala jsem i mléčnou rýži.
Manžel to shrnul tak, že pro tělo jistě prospěšné, ale duši to nepotěší.

Ukázat další komentáře